Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Θέλω την Ελευθερία μου!

Βοήθεια! Θέλω την Ελευθερία μου!

Σχέσεις στοργής και αφοσίωσης είναι η βαθιά επιθυμία όλων μας. Πόσο ικανοί είμαστε όμως να αφοσιωθούμε πραγματικά σε μια σχέση; Και αν εμείς είμαστε συνειδητοποιημένοι, πως αναγνωρίζουμε τους γνωστούς-άγνωστους που έχουν σαν πάγια τακτική τους το «στρίβειν δια του αρραβώνως;»




Αθάνατη, επίκαιρη όσο ποτέ η Ελληνική ταινία «η δε γυνή να φοβείται τον άντρα» περιγράφει με εξαίσιο χιούμορ την άρνηση(αδυναμία) του αρσενικού(Γιώργος Κωνσταντίνου) να αποκαταστήσει επιτέλους το κορίτσι( την κ. Ελενίτσα- Μάρω Κοντού) και να τη στεφανωθεί επιτέλους με «δόξα και τιμή» καθότι θα ήθη και έθιμα της εποχής ήτο και πολύ αυστηρά.
Ο κ. Κοκοβίκος όμως ήταν αδέσμευτος και ανεξάρτητος και δεν είχε καμία πρόθεση να τελέσει γάμο αν δεν έμπαιναν στη μέση οι κοινωνικές συμβάσεις...και οι φίλοι του! Τι φοβόταν ο Χριστιανός; μαζί της ζούσε... μαζί της κοιμόταν, μαζί της ξυπνούσε, ο φόβος μήπως του πάρει έστω κι ένα δράμι της ελευθερίας του όμως ... έγινε ταινία και πολύ πετυχημένη!
Ο ΦΟΒΟΣ της δέσμευσης
Οι φόβοι μας είναι συνήθως οι καλύτεροι μας φίλοι, εφόσον συνηθίζουν να μας ακολουθούν παντού κι όπου κι αν πάμε! Άλλοι φοβούνται το σκοτάδι, άλλοι τα ύψη και  τα βάθη, άλλοι τα σκοτεινά νερά της θάλασσας και τα φίδια ή τις αράχνες αλλά ο μοντέρνος φόβος της εποχής  είναι ... μην τύχει και «ξυπνήσουν» συναισθήματα έρωτα ... τυφλωθούμε κι ερωτευθούμε! Και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απλά και εύκολα τα πράγματα , μια και παραδεχόμενος κάποιος ότι είναι ευάλωτος κι ευαίσθητος στα ασανσέρ και τα τελεφερίκ, τον συμβουλεύεις μια καλή και μεγάααλη ψυχοθεραπεία, θυμάται ότι η γιαγιά του τον κλείδωνε στο μπάνιο όταν ήταν μικρός  και σιγά σιγά ξεπερνά το φόβο του κλειστού δωματίου-μια τώρα πια μεγάλωσε και κανένας δεν πρόκειται να τον βάλει τέτοιου είδους τιμωρία. Τι γίνεται όμως με τα συναισθήματα ; κυρίως όταν επιμένουν να μην τα αναγνωρίζουν ως φόβους αλλά τα αποτάσσονται φανατικά , σαν να πρόκειται για κάτι χειρότερο του Σατανά που πάει να κλέψει την ψυχή τους; σιγά και μη παραδεχθούν ότι υπάρχει βαθιά ριζωμένη μέσα τους φοβία δέσμευσης παρόλο που φροντίζουν να χωρίζουν τους εκάστοτε αγαπημένους τους μάξιμουμ πάνω στη βδομάδα(στην καλύτερη περίπτωση). Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας  βεβαίως, πλην της πρώτης μέρας( και νύχτας) έχουν κάνει ολόκληρους καταλόγους ελαττωμάτων του εραστή/ερωμένης τους, έτσι ώστε να έχουν στημένη την κακοδικία όταν έρθει η ώρα της τελεσίδικης απόφασης του δικαστηρίου που θα κρίνει την έκβαση της σχέσης τους. Τραγικό λάθος να ρίχνει κάποιος τη στάχτη έξω από το σταχτοδοχείο, ή τη ζάχαρη από το φλιτζάνι, εξωφρενικό να σου κάνουν διάλεξη για το πώς καθαρίζεται ένα σπίτι και εντελώς ασυγχώρητο να μην τρως φέτα με τα γεμιστά! Αιτίες χωρισμού πολύ σημαντικές ακόμα κι όταν ο/η υποψήφια για σχέση έχει κατά τα’ άλλα όλα τα χαρίσματα του κόσμου.. εμφάνιση, εξυπνάδα, μόρφωση, γούστο και φυσικά αισθήματα που απλόχερα μπορεί να καταθέσει υπέρ μιας όμορφης και ισορροπημένης ζωής. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά δεν είναι αποκυήματα της δημιουργικής φαντασίας μου αλλά αποκαλύψεις διαφόρων περιστατικών που καλώς ή κακώς μου έχουν εξομολογηθεί. Σοβαρότερη δε περίπτωση είναι αυτή των κατ’  επιλογή απόλυτα μοναχικών ανθρώπων που δεν διστάζουν να παραδεχθούν ότι δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να γνωρίσουν κάποιον ή κάποιαν που τους αρέσει ακριβώς γιατί αναγνωρίζουν τον «φόβο» τους να πέσουν στην παγίδα των συναισθημάτων τους. Ετσι συχνά συμβουλεύουν και τους φίλους τους να «προσέχουν» να μην πληγωθούν , να μην αφήσουν τους εαυτούς τους να παρασυρθούν στη δίνη του αμφίβολου πάθους τους ακόμα κι αν χρειαστεί να μονάσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Συχνά παντρεύονται –ναι παντρεύονται τέτοιοι τύποι- μετά από πιέσεις κοινωνικές και οικογενειακές αλλά διαλέγοντας με προσοχή ένα ταίρι που να μην κινδυνεύουν να τους είναι θελκτικό ή ενδιαφέρον –αρκεί να είναι καλός άνθρωπος να τους προσφέρει μια ήσυχη και ήρεμη ζωή , χωρίς το φόβο να χάσουν πλέον τον πολύτιμο εαυτό τους από κάποια ασίγαστη ερωτική φλόγα που μπορεί να τους κάψει τα σωθικά!

Δεν δεσμεύομαι Δεν σημαίνει δεν Αγαπώ
 
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δεσμευτούν, δεν ανήκουν σε ένα περίεργο είδος ψυχών που δεν έχει ανάγκη από το όμοιό της. Η ψυχούλα τους θέλει τον έρωτα, θέλει την αγάπη, θέλει να συνενωθεί. Ωστόσο τα άτομα αυτά είτε έχουν ένα πάρα πολύ ισχυρό «Εγώ» που δεν τους επιτρέπει να αφοσιωθούν σε μία σχέση είτε νιώθουν εντελώς αδύναμοι για να αναλάβουν την ευθύνη μιας δέσμευσης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε φυσικά να κάνουμε με τον επαναστάτη/εγωιστή πλανήτη Ουρανό και την εξέχουσα θέση του σε ένα Ωροσκόπιο και στη δεύτερη τον παραπλανητικό/υπεύθυνο αδυναμίας  πλανήτη Ποσειδώνα.

ΟΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ

Ο αδέσμευτος Υδροχόος δεν επικεντρώνει το συναίσθημα του στο ταίρι του, δεν αφοσιώνεται, δεν παραδίδεται ψυχή τε και σώματι. Αντίθετα, θεωρεί το ταίρι του σαν ένα πολύ καλό φιλαράκι με το οποίο ανταλλάσουν σεξουαλικές εμπειρίες.

Ο πολυπράγμων Δίδυμος, περίεργος, αεικίνητος και με μια διαρκή ανάγκη για επικοινωνία αδυνατεί να κάνει μια στάση αφοσίωσης σε ένα και μοναδικό πρόσωπο, όσο κι να νιώθει να μετρά εσωτερικά για κείνον.

Ο Τοξότης επίσης αεικίνητος και με μεγάλη αγάπη για την περιπέτεια  υπερασπίζεται με φανατισμό την έννοια της ανεξαρτησίας του ατόμου , το αναγάγει σε υψηλή ιδέα και αφοσιώνεται μόνο.... στο να τη διαδώσει.

Ο Κριός είναι από τη φύση του κατά της δέσμευσης. Είναι επικεντρωμένοι στο εγώ τους ώστε να φοβούνται ότι θα χάσουν τον εαυτό τους αν αφοσιωθούν σε κάποιον άλλο. Αποφεύγουν να μείνουν σε μια σχέση γιατί κινδυνεύουν να αντικατοπτριστούν στο ταίρι τους και εκεί να αναγνωρίσουν όλα τα ελαττώματα τους που δεν μπορούν να δεχθούν.
Τέλος ο
Βασιλιάς Λέοντας ως εγωιστής κι εγωκεντρικός δυσκολεύεται να δημιουργήσει μια σχέση ουσιαστικής δέσμευσης. Αναζητά  να δοξαστεί  και να ανέβει στο θρόνο του θαυμασμού όλων, χωρίς να προβάλλονται οι αδυναμίες και τα ελαττώματά του σαν καθρέπτης του συντρόφου του. Οσο πιο τονισμένα είναι τα στοιχεία του λέοντα τόσο πιο δύσκολο του είναι να βιώσει  τις χαρές της ουσιαστικής δέσμευσης και αφοσίωσης.





ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ της δέσμευσης κατά προτεραιότητα είναι οι καρκίνοι, οι ζυγοί, που αν και ζώδιο του αέρα έχουν το δικό τους σκεπτικό κοινωνικής αποκατάστασης , οι ταύροι και οι σκορπιοί  και ακολουθούν κατά περίσταση οι Αιγόκεροι(αν τους συμφέρει) οι παρθένοι( εξαρτάται από την καθαριότητα) και οι Ιχθείς( δικό τους σκεπτικό πάλι κατά περίπτωση)




Το στυλ του ανεξάρτητου, αδέσμευτου τύπου, δεν είναι αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο αλλά πλήττει κυρίως τους άνδρες που γενικώς δυσκολεύονται να μείνουν μόνοι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εν αντιθέσει με τις γυναίκες που είναι πιο ανθεκτικές στην... μοναχικότητα. Η αλήθεια είναι ότι όσοι αρνούνται τις δεσμεύσεις-δεν είναι γένους θηλυκού ή αρσενικού- φοβούνται μήπως χάσουν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, δεν νιώθουν βολικά σε μια πολύ στενή σχέση και κάνουν τα πάντα για να αποδράσουν. Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βρει το ιδανικό τους ταίρι και ότι το ψάχνουν διακαώς αλλά από την άλλη δεν κάνουν τίποτα για να χτίσουν μια υγιή σχέση. Δεν πιστεύουν καν ότι οι σχέσεις απαιτούν προσπάθεια  και θυσίες αλλά αντίθετα θεωρούν ότι η αγάπη και η συντροφικότητα είναι θέμα τύχης. Ποια τύχη; μάλλον πιο εύκολο πιάνεις τον πρώτο αριθμό του λαχείου παρά κατά λάθος και χωρίς καμία προσπάθεια τον Ερωτα της ζωής σου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου