Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Και ους η Αστρολογία συνέζευξε , Ανθρωπος μη χωριζέτω!!

Και ους η Αστρολογία συνέζευξε , άνθρωπος μη χωριζέτω!!!

Σημαντικές σχέσεις ζωής, έρωτες που διαρκούν για πάντα και άνθρωποι που κρατιούνται σφιχτά απ’ το χέρι μέχρι το τέλος της ζωής τους… όχι δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας μας. Υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας!

Ακούγεται ρομαντικό, συγκινητικό, σχεδόν απίστευτο να βλέπεις ζευγάρια περασμένης ηλικίας να περπατούν και να κρατιούνται σφιχτά απ’ το χέρι ή να βγαίνει ο ένας εκτός οικίας κι άλλος να τον παίρνει σαράντα τηλέφωνα για να του πει πως τον αγαπάει και να γυρίσει γρήγορα πίσω…
Κι όμως υπάρχουν! Και ζουν ανάμεσά μας! Κι απολαμβάνουν τη μεταξύ τους σχέση μέχρι βαθιά γεράματα… Δεν είναι συχνό το φαινόμενο αλλά νομίζω ότι όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ζευγάρια συγγενικά ή φιλικά που έχουν κλείσει <<χρυσές επετείους>> δηλαδή 50 έτη γάμου και εξακολουθούν και είναι απίστευτα δεμένοι και αγαπημένοι μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεδομένου ότι έχουν ζήσει παρέα πάνω από το μισό της ζωής τους μαζί, είτε γιατί έχουν παντρευτεί σε μικρή ηλικία , είτε γιατί είναι πλέον τώρα σε μεγάλη ηλικία μας κάνει σαφέστατα να αναρωτηθούμε τι στο καλό είναι αυτό που τους έφερε και τους ένωσε τόσο δυνατά κάτω από την ίδια στέγη, τόσο σφιχτά και δυνατά. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε πάνω από μισό αιώνα κοινής ζωής να μην πέρασαν κρίσεις! Δεν είναι δυνατόν να μην είχαν προβλήματα οικονομικά ή προσωπικά! Τι ήταν αυτό που τους κράτησε μαζί; Ο έρωτας ; τα παιδιά ; οι κοινές συνήθειες ή οι δυσκολίες ; Οσες φορές έχω ρωτήσει –συνήθως τις κυρίες- που απολαμβάνουν τέτοιου είδους γαμήλιες σχέσεις έχω πάρει σχεδόν πάντα την ίδια απάντηση… Στηρίζουν τη σχέση τους με επικοινωνία, διαπραγμάτευση επί των κοινών τους θεμάτων με καλοπροαίρετη διάθεση υποχώρησης αν δεν υπάρξει τελικά μια κοινή λύση που να ικανοποιεί και τους δύο. Η βάση τους όμως είναι κοινή. Επιθυμούν πρωτίστως να μην στεναχωρήσουν το ταίρι τους! Τους είναι πιο σημαντικό να είναι ικανοποιημένος και ευχαριστημένος ο άλλος παρά ο εαυτός τους! Προσωπικά βρίσκω ένα μεγαλείο σε αυτήν τους την διάθεση, ένα εξαιρετικό συμμάζεμα του υπερ-εγώ τους, που σκοπό έχει την αρμονική συμβίωση. Γι αυτό και δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλο! Γι΄ αυτό και συνήθως όταν <<φεύγει>> ο ένας, << φεύγει>> κι άλλος! Προσφάτως δε, ένιωσα μεγάλη έκπληξη ακούγοντας συζήτηση μεταξύ 2 κυριών (αδελφές μεταξύ τους) που στεναχωριόντουσαν στα 74 η μία και στα 78 η άλλη που η Τρίτη αδελφή τους στερούταν το σεξ ( σε ηλικία 76) επειδή ο σύζυγός της είχε μια περιπέτεια με την υγεία του!! Μα είναι δυνατόν; σκέφτηκα, αλλά δεν ρώτησα παραπάνω για να μην τις φέρω και σε δύσκολη θέση καθότι τυγχάνει να έχουμε συγγενική σχέση.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Ο έρωτας δεν έχει ηλικία, κάθε ηλικία είναι κατάλληλη για να ερωτευθεί κανείς ανεξάρτητα από τον τόπο, τον χώρο και τον χρόνο. Αρκεί να υπάρχει διάθεση για ζωή. Και επικοινωνία! Και δεν θέλω αντιρρήσεις γιατί είναι γνωστό πως η ζωή τελειώνει μόνο μόλις <<κλείσουν>> τα μάτια. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που ξεπηδούν από τις προσωπικές μας ανάγκες κι επιδιώξεις που κι αυτές με τη σειρά τους παράγονται πρωτίστως μέσα απ’ τον προσωπικό μας γενέθλιο χάρτη και κατόπιν συνδυαστικά με τους ανθρώπους που επιλέγουμε και μας επιλέγουν για σχέση. Αν σκεφτεί κανείς ότι η νεότητα είναι αναλογικά με το μέσο όρο ζωής το μικρότερο μέρος της ζωής μας και ότι στα 40- με μέσο όρο ζωής τα 80 πλέον - είμαστε ήδη μεσήλικες, σιγά μην παραιτηθούμε από την διεκδίκηση του έρωτα από τα 40, 50, ή 60 μας χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής το ζούμε ως ενήλικες ή ως μεσήλικες… πότε λοιπόν θα ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι απαλλαγμένοι από υποχρεώσεις και προβλήματα; Όλα οδηγούν στην Τρίτη μην πω στην τέταρτη ηλικία!
ΗΛΙΟΣ-ΣΕΛΗΝΗ το απόλυτο δέσιμο
Η ένωση των 2 αντίθετων πόλων της ανθρώπινης ψυχής ( animus-anima) Μια συναστριακή όψη πάρα πολύ δυνατή που συναντιέται με μεγάλη συχνότητα σε χάρτες παντρεμένων ζευγαριών. Οι δύο τους μαζί νιώθουν να εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του φύλου τους με μοναδικό τρόπο. Εκείνος νιώθει απόλυτα αρσενικός κι εκείνη απόλυτα θηλυκή. Η έλξη μεταξύ τους μοιραία. Συχνά αλλάζουν ρόλους και ταυτίζονται, αναπτύσσοντας συνάμα και ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής ροής. Κινούνται στον ίδιο χώρο με αρμονία χωρίς να νιώθουν ενόχληση ο ένας απ’ τον άλλο ενώ παράλληλα βιώνουν συντροφικότητα( και μαζί και ο καθένας μόνος του) Αυτό ειδικά το τελευταίο ίσως είναι κι ένα σημαντικό κλειδί για την σημαντικότητα της σχέσης. Να μην βαριέσαι το σύντροφό σου, να τον έχεις κοντά όταν τον επιθυμείς αλλά να μένεις και μόνος σου με τα ενδιαφέροντά σου όταν το έχεις ανάγκη χωρίς ο άλλος να ενοχλείται.

ΕΡΜΗΣ ο μεγάλος μεταβιβαστής
Και τι γίνεται όταν περάσουν τα χρόνια και πάψει η ερωτική διάθεση να είναι το παν στη σχέση; Τι μένει μεταξύ δύο ανθρώπων πέραν της επικοινωνίας και της μεταφοράς δεδομένων από τον ένα στον άλλο ; Υπάρχει τίποτα καλύτερο από δύο ανθρώπους σε συζυγία να περιπλανώνται στον κόσμο και να επιστρέφουν στη βάση τους ανταλλάσοντας γνώμες κι εντυπώσεις με το σύντροφό τους; Ο Ερμής δεν είναι συναισθηματικός πλανήτης, δημιουργεί όμως ζωηρές συζητήσεις, διαλόγους που εξιτάρουν το πνεύμα και τη φαντασία και είναι αυτός που όταν είναι καλά τοποθετημένος μεταξύ τους δηλώνει πηγαία , άμεση και ενδιαφέρουσα επικοινωνία. Πόσο θα μειώνονταν τα διαζύγια και οι χωρισμοί αν υπήρχε στοιχειώδης διάλογος και συνεννόηση μεταξύ συζύγων, σχέσεων ακόμα και μεταξύ φίλων ή συνεργατών…
ΚΡΟΝΟΣ –ΧΡΟΝΟΣ και για πάντα μαζί
Συνηθίζουμε να βλέπουμε τον Κρόνο σαν κάτι δεσμευτικό, που βάζει όρια, που τσεκάρει καταστάσεις, που περιορίζει, κριτικάρει κλπ . Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει θεμέλιο αν δεν υπάρχει Κρόνος. Οι γωνίες που σχηματίζει με τους προσωπικούς πλανήτες μέσα σε μια συναστρία δηλώνουν αν τα άτομα θα δημιουργήσουν σχέσεις που θα αντέξουν στην διάρκεια του χρόνου. Μια μακρόχρονη πορεία απαιτεί σημαντική υπομονή, αντοχή, ωριμότητα και υπευθυνότητα έναντι κάθε στραβοπατήματος των μελών της σχέσης. Σαν αντάλλαγμα σ΄ αυτήν τους την προσπάθεια θα τους προσφέρει ασφάλεια, σιγουριά και πολλαπλές ευκαιρίες να ανταποκρίνονται καλύτερα στις βαρετές πρακτικές υποχρεώσεις της ζωής τους. Τέλος, ο συγκεκριμένος πλανήτης μπορεί να μην αφήνει πολλά πολλά περιθώρια για ενθουσιασμούς, κάνει όμως το εξής μαγικό: Στερώντας και δίνοντας λίγο λίγο τις χαρές κρατάει τις σχέσεις ζωντανές κι επί την προσδοκία του να κερδίσουν και να πάρουν κάτι περισσότερο… τους κρατά δηλαδή πάντα στην φάση της διεκδίκησης! ( πονηρό αλλά και διεγερτικό μαζί!)

Τα θεμέλια μιας γερά οικοδομημένης σχέσης βρίσκονται συνήθως εμφανώς σε μια σταθερή συναστριακή σχέση δύο προσώπων. Πέρα όμως απ’ ότι περιγράφουν οι χάρτες τα άτομα πρέπει να δουλέψουν από κοινού προκειμένου να αξιοποιήσουν τα θετικά τους στοιχεία και να αμβλύνουν τις διαφορές νοοτροπίας μεταξύ τους. Πρέπει να γνωρίζουν τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα κομβικά σημεία που έχουν να αντιμετωπίσουν στην πορεία της συζυγίας τους στη ζωή. Αν γνωρίζεις ότι οι ενέργειες σου μπλοκάρουν ή κόβουν την αυτοέκφραση του συντρόφου σου, αν ο τρόπος που ασκείς την κριτική σου πάνω του, τον κάνει να νιώθει μειωμένος κι εξαντλημένος , αν η σχέση φθείρεται στον αγώνα για την καθημερινότητα τότε η σχέση αντί για χαρά προκαλεί πόνο και θλίψη. Αν δε, σκεφτούμε ότι μόνο μέσα από τις σχέσεις μας προχωρούμε κι εξελισσόμαστε μόνο η γνώση μπορεί να μας οδηγήσει σε μια σταθερή πορεία μακροβιότητος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου