Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗ ΒΡΙΣΚΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;;;;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;
Πόσες φορές δεν έχουμε δώσει τα πάντα προκειμένου να αποκτήσουμε ή να πετύχουμε κάτι και μόλις έφτασε η ώρα της επιτυχίας, δεν μας έκανε πλέον καμία αίσθηση; ή πόσες φορές τρέξαμε να κερδίσουμε το στόχο αλλά μόλις τον κερδίσαμε το ξεχάσαμε σχεδόν αμέσως;
Από τη Βασιλική Κόντη


Η ψυχολογία και η ψυχιατρική έχουν δώσει τις δικές τους εξηγήσεις-εκφάνσεις για το ανικανοποίητο της ανθρώπινης ύπαρξης.Η νευροβιολογία από την άλλη προσπάθησε να εξηγήσει τους μηχανισμούς που προκαλούν ευχαρίστηση πάλι όμως θέτοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο <<ντιβάνι>>και να αναλύσει τα μυστήρια του ανθρώπινου ψυχισμού στο κυνήγι της επιτυχίας.
Το κυνήγι της ευτυχίας όμως δεν ταυτίζεται πάντα με την επιτυχία! Το θέμα αυτό του ανικανοποίητου, μου ερέθισε το μυαλό με αφορμή το ωροσκόπιο ενός καταπληκτικού παιδιού-γιός μιας φίλης μου-ηλικίας 25 ετών σήμερα που πέρασε την μέχρι τώρα πρώτη νεότητα του έχοντας καταγράψει σημαντικότατες επιτυχίες στο ενεργητικό του.Πρώτος μαθητής καθ’όλη τη διάρκεια των γυμνασιακών-λυκειακών του χρόνων πέρασε 5ος στην οδοντιατρική Αθηνών, τελείωσε ακριβώς στα 5 χρόνια, αριστεύοντας! Αμέσως μετά το στρατιωτικό του που παράλληλα δούλευε κάνοντας πρακτική στο στραιωτικό νοσοκομείο έκανε το μεταπτυχιακό του, πάλι αριστεύοντας και δημοσιεύοντας εργασίες σε επιστημονικά Αμερικάνικα περιοδικά όπου μέχρι τώρα δεν είχε καταγραφεί όνομα Ελληνα επιστήμονα. Παρόλο που πάντα θυμάμαι ότι ήταν ιδιαίτερα επιμελής με το διάβασμα του, γυμναζόταν και φρόντιζε την εμφάνισή του( όμορφος νεαρός) έβγαινε με τους φίλους του και πάντα διέθετε κοπέλες ανάλογες της δικής του καλλιέργειας και σούπερ εμφάνισης!( η τελευταία ήταν μια κούκλα μπαλαρίνα) Ολα μέχρι εδώ σχεδόν φυσιολογικά, μια και πολλοί θα θέλαμε να ήταν έτσι τα παιδιά μας.
Ξαφνικά και χωρίς φαινομενικά κάποιο λόγο μας άφησε όλους σύξυλους στο περιβάλλον του, κάνοντας την μητέρα του να απελπιστεί λέγοντας της ότι αποφάσισε ότι ΔΕΝ θέλει την οδοντιατρική,ότι η ζωή του δεν έχει κανένα νόημα και ότι τα παρατάει όλα και ΔΕΝ ξέρει τι θέλει να κάνει από δω και πέρα!
Φανταστείτε τώρα την μητέρα αυτή, τι σοκ πέρασε που σαν δημόσιος υπάλληλος και χρόνια διαζευγμένη έχει δώσει ότι έχει και δεν έχει για να δει το παιδί της να πραγματοποιεί τα όνειρά του. Η ψυχολόγος που τον είδε απεφάνθει ότι το παιδί είναι κουρασμένο και πρέπει να το αφήσουν να ξεκουραστεί.Η δική μου άποψη είναι ότι το παιδί έχει το ανικανοποίητο και μόλις πετύχει έναν στόχο έχει πάει αμέσως στον επόμενο και πάει λέγοντας...μέχρι του σημείου που δεν έχει πλέον στόχο στο συγκεκριμένο θέμα και χάνει κάθε ενδιαφέρον γι’αυτόν.
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Ο Φρόιντ μίλησε κάποτε για ένα <<παράσιτο>> το οποίο μπαίνει εμπόδιο στον αγώνα του ατόμου για ευχαρίστηση και για να ολοκληρώσει την διαδρομή της ικανοποίησης στη ζωή του. Είναι η υπερβολή, οι πραγματικές ελλείψεις μας που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει, η τάση μας στην αυτοκαταστροφή, η πιεστική ανάγκη να ανακαλύψουμε την υποτιθέμενη ευτυχία η οποία στο τέλος αποδεικνύεται δυστυχία.Και εκείνι που κυριαρχεί είναι μονίμως το ανικανοποίητο: Τι θα μπορούσαμε να είμαστε αν δεν είμαστε αυτό που είμαστε;
Ο ΚΡΟΝΟΣ ΣΤΟΝ 5Ο οίκο του Ωροσκοπίου
Η προσδοκία ενός γεγονότος μας κάνει να νιώθουμε την επίδραση του στο σώμα και την ψυχή μας.Η περίοδος της επιθυμίας να κατορθώσουμε έναν στόχο μας είναι άκρως διεγερτική, η προσπάθεια μας συντηρεί το είναι μας και κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα και συγκλονιστική.Ο Κρόνος είναι πλανήτης που σηματοδοτεί τα όρια και τις δεσμεύσεις. Ο 5ος οίκος είναι η χαρά της ζωής( ταυτίζεται με το ζώδιο του Λέοντα) οι απολαύσεις που παίρνουμε από αυτήν και ο τρόπος που τις εκφράζουμε. Ο κρόνος τοποθετημένος στον οίκο της διασκέδασης και της χαράς δεν θα μπορούσε παρά να λειτουργεί απαγορευτικά για τα υπέροχα πράγματα που η ζωή προσφέρει. Παρατηρημένα, τα άτομα αυτά, καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρουν να πετύχουν ότι μεγαλεπήβολο έχουν θέσει σαν στόχο, σαν όραμα.Και μόλις το πετύχουν ή το ξεχνούν αμέσως κάνουν σαν να μην έγινε τίποτα ή προσπαθούν να μειώσουν την αξία της επιτυχίας τους, γκρινιάζοντας άκυρα πότε για το ένα και πότε για το άλλο, ξεκινώντας σχεδόν αμέσως για το επόμενο μονοπάτι αναζήτησης ενός καινούργιου σχεδίου δράσης που θα τους βάλει ξανά στο παιχνίδι του κυνηγητού της επιτυχίας εφόσον το προηγούμενο απέτυχε.Σημείωση ότι και στα ερωτικά τους τα συγκεκριμένα άτομα δεν είναι ποτέ ευχαριστημένα εκτός κι αν το ταίρι τους είναι κάποιος που τους βγάζει το <<λάδι>> και τους δίνει τα πάντα με το σταγονόμετρο βάζοντας στους στη διαδικασία να προσπαθούν να πάρουν κάτι περισσότερο.
Ο ΚΡΟΝΟΣ και οι ένοχες σχέσεις του.
Ολες οι σκληρές όψεις του Κρόνου με προσωπικούς πλανήτες δημιουργούν στα άτομα μια ανάγκη να μην μπορούν να δεχθούν την επιτυχία τους σαν ένα μεγάλο εγχείρημα που τους προήγαγε αλλά σαν κάτι μέτριο, μετριότατο που πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν με μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να ξεπεράσουν τον έναν ή τον άλλο στόχο ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που στοχεύουν να ξεπεράσουν είναι τον εαυτό τους και τις ενοχές που κρύβουν βαθιά μέσα τους νομίζοντας πως δεν έχουν δικαίωμα να απολαύσουν την επιτυχία τους ή την ξεκούρασή τους.
Ηλιος-Κρόνος αναστολές στην έκφραση και τη δημιουργία( νιώθει ότι συνέχεια πρέπει να προσπαθεί)
Σελήνη-Κρόνος αισθήματα κατωτερότητας, έλλειψη αυτοεμπιστοσύνης( προσπαθεί διαρκώς για να αυτοεπιβεβαιωθεί)
Ερμής-Κρόνος αναστολές και τάσεις αποξένωσης(λόγω περιορισμένης επικοινωνίας)
Αφροδίτη-Κρόνος αισθηματικός περιορισμός, στέρηση έκφρασης( βασανίζουν τον εαυτό τους)
Αρης-Κρόνος μπλοκαρισμένη ενέργεια, αδυναμία , αγώνας για άνοδο και προαγωγή στη ζωή.

Ο Αρης και η Αφροδίτη σχέση ανικανοποίητη!
Η στενή σχέση της Αφροδίτης με τον Αρη σε όλες τις (σκληρές) περισσότερο γωνίες δηλώνουν μια διαρκή και ακατάπαυστη προσπάθεια του ατόμου για το καλύτερο! Τα άτομα αυτά συνηθίζουν να βλέπουν διαρκώς καινούργιους στόχους μπροστά τους, χωρίς να στέκονται ποτέ να απολαύσουν τα αποτελέσματα των κόπων τους.Κατά την άποψή τους μόνο η διαδρομή τους κινητοποιεί και τους κάνει ευτυχισμένους όσο δύσκολη και όσο οδυνηρή κι αν είναι.Κάθε στόχος που επιτυγχάνεται ξεχνιέται αμέσως και προχωρούν στον επόμενο.

Το θέμα της μόνιμα μη ικανοποίησης είναι φυσικά και θέμα Ουρανού.Αφορά μόνιμα τους Ουράνιους τύπους, που μπορεί να απολαμβάνουν περισσότερο τις επιτυχίες τους από τους Κρόνιους αλλά σαφώς βαριούνται πολύ πιο γρήγορα και εγκαταλείπουν ίσως και λίγο πριν την τελική επίτευξη του στόχου τους.Πολλές φορές νομίζω πως γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι Υδροχόοι κλίνουν να αγωνίζονται για επαναστατικές μεταρυθμίσεις, με ιδέες που τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτές αλλά και αποδεκτές από το σύνολο των υπολοίπων! Πως αλλιώς θα ικανοποιούσαν το νεωτεριστικό, εφευρετικό πνεύμα τους που βρίσκεται σε μόνιμη υπερδιέγερση αν οι στόχοι τους ήταν απλοί και εύκολα προσβάσιμοι; Πιθανότατα θα έχαναν κάθε ενδιαφέρον για ζωή!
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ!
Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω πως τα ανικανοποίητα γενικώς στοιχεία ενός Ωροσκοπίου θεωρώ ότι στην διαδρομή της πορείας των ατόμων που έχουν τέτοια στοιχεία αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική και πετυχημένη γιατί πολύ απλά δεν σταματούν ποτέ και με τίποτα να προσπαθούν γι αυτό που θεωρούν το καλύτερο δυνατό.Κάθε φορά που ένας αγώνας τους τελειώνει, ένας άλλος δυνατότερος ξεκινά με περισσότερο πείσμα και ευσυνειδησία.Κάθε βρύση που συναντούν μπροστά στο δύσβατο δρόμο της ζωής δεν πιστεύουν πως έχει να τους δώσει το πιο δροσερό νερό να πιουν αλλά πάντα βλέπουν αυτή που στέκεται στο ψηλότερο σημείο ενός βουνού, και ακριβώς εκεί θέλουν να φτάσουν για να δροσιστούν!

Βιβλιογραφία
Saturn ( a new look to an old Devil) Liz Green
Κοσμοβιολογία Reinhold Ebertin
Les enigmes du plaisir Francoise AnsermentΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου